Nya OLM

fredag 12 mars 2010

Rocky klampar i Scheike-klaver

Bläddrade just igenom Galagoredaktionens ex av serietidningen/kulturmagasinet "Rocky" och tyvärr är det så som sagts mig: de serverar en mjukisintervju med Hans Scheike. Ännu en i en genom åren lång rad naiva och okritiska och föga researchkunniga "journalister" har gått på att intervjua Hans Scheike som en lite udda särling, vågad men harmlös. Elin Grelsson heter stjärnan den här gången. Hon borde skämmas.
I flera uppslag får Scheike med en av sina sidekick-kvinnor, Britta Sylvan, dra sina stories om terapi och kärlek och mys för Grelsson. Ja, en riktig "nyfiken på"-hemma hos-intervju får hon till, med lite spänning i.
Suck.
Vad Grelsson missar - eller väljer att bortse ifrån eller inte tro på eller snarare bara bry sig lite halvarslat om - är att Hans Scheike dömts för vidriga övergrepp - och utfört långt fler än dessa - på minderåriga. Jag har personlig säker kännedom om att Hans Scheike och hans kvinnor systematiskt värvat unga trasiga flickor och sedan grovt utnyttjat och förgripit sig på dem. Tänker inte bli mer detaljerad än så för att skydda min källa. Men detta är inga hemligheter. Hade Rockyredaktionen och/eller Grelsson orkat kolla lite bortom "Ääähh fan han e väl en skön snubbe ... fast lite läbbig asså ... " hade de fått reda på att Hans Scheike är en psykopatisk sadist som utfört systematisk våldtäkt och misshandel av mycket trasiga tonåringar. Eller kanske visste man det, men struntade i det för att få en pikant intervju? Grelsson skriver ju att hon är nära att kräkas av nervositet, och att hon sätter på sig skorna hemma hos HS med baken mot väggen. Ändå låter hon honom oemotsagd bre ut sin vanliga matta av förskönande skitsnack.
Visst, HS är som många psykopater mycket "karismatisk", och lyckas ju - tydligen fortfarande - charma folk. Hans två partner-kvinnor är hjälpredor i detta, medskyldiga offer/bödlar i ett very very sick beroendeförhållande. De är både behjälpliga i hans övergrepp, och i att tvätta hans image. Med jämna mellanrum hittar de också något hjon som kallar sig journalist på grund av det blotta faktum att dess texter publiceras som hjälper till med denna imagetvätt. Detta demonstreras pinsamt väl i nya Rocky. Vilket ansvar tar redaktionen och Grelsson för om någon ung trasig kvinna därute litar på deras överslätande artikel och närmar sig HS och hans hemska sekt i tro att denna sockrade vrångbild är sann?
Groteskt oansvarigt och så jäkla taffligt.
Vad blir nästa artikel i serietidningen som riktar sig till alla sköna hipsters därute? En tête-à-tête om barnuppfostran med Helge Fossmo? Eller har "Rocky" så pass mycket journalistisk ryggrad att det blir en rejäl -kritisk- uppföljning med vidhängande ursäkt till Scheikes offer?
Tills vidare avstår jag Martin Kellermans alster med avsmak.

/Johan Berggren

5 kommentarer:

 1. Min mormor slavade som piga hos familjen Ohlin/Wibble i Klippan, min morfar slet på Kockums-varvet hela livet. De uppfostrade mig, jag röstade på Socialdemokraterna när jag fick rösta första gången. Jag är i allt väsentligt fortfarande vänster, socialist, humanist.

  Att jag ändå aldrig ens skulle vilja bli funnen död med en Ordfront Magasin i min hand säger något om det geschäft denna vänsterpublikation har svängt ihop av debilt USA-hat, gnälligt marknadsgroll, skarvande med sanningar. Och även för en arabisktalande Palestinavän som undertecknad har tidskriftens underströmmar av antisemitism alltid varit lätt obehagliga.

  Att nu Ordfront Magasin anklagar Rocky Magasin för att skriva en artikel som är »naiv, okritisk och föga researchkunnig« är direkt skrattretande. Martin Kellerman himself hade inte kunnat skriva ett roligare manus. Kom ihåg: Ordfront Magasin är tidningen som lät dåren Diana Johnstone basunera ut att det var en myt att serbiska styrkor massakrerade försvarslösa civila.

  Intervjun som Elin Grelsson gjorde med Hans Scheike tycker jag själv är sober och tankeväckande, en berättelse om en omtvistad personlighet som får berätta sin historia ur egen infallsvinkel. Johan Berggrens anklagelser om att vi bortser från Scheikes fängelsestraff känner jag dock inte alls igen. Redan på första uppslaget nämns i en egen faktaruta de övergrepp han de facto är dömd för. Och Elin pressar honom på anklagelserna, något Scheike inte klarar av att svara på, vilket också meddelas i texten.

  Att Johan Berggren personligen känner några av offren är inget att skämta om, men inte heller en anledning för oss att inte publicera en intervju. Och om Berggren har säkra källor på att Scheike förgripit sig på »långt fler« kvinnor än de han dömts för så tycker jag absolut att han ska gå med den informationen till polisen.

  Men ärligt talat: vilket ansvar tar vi på Rocky Magasin »om någon ung trasig kvinna därute litar på denna sockrade vrångbild«? Jag måste hålla mig för att inte börja skratta. Vilket svällande patos! Jag lovar personligen att åka upp till Kopparberg och frakta hem de »trasiga kvinnor« som fastnar i den 85-årige gubbens nät. Elin Grelsson håller mig säkert sällskap.

  För övrigt kan jag meddela att Scheike själv inte är nöjd med intervjun, och har satt en av sina kvinnor på att mailbomba mig tillbaka till medeltiden. De tycker att han framställs som en pervers sadist. Så nu har jag Brita Sylvan som kritiserar från höger och Johan Berggren från vänster. Är det inte ying så är det yang.

  Att Johan Berggren kallar Elin Grelsson – kanske Sveriges skarpaste skribent om genusfrågor och psykisk ohälsa hos unga tjejer – för ett »hjon« är inte heller det minsta förvånande. Den vänsterideologi som Ordfront Magasin förespråkar har alltid haft ett obehagligt stråk av kvinnoförakt. Nu sitter alltså chefredaktören på den stora vänsterideologiska tidskriften här i landet och skrattar föraktfullt åt den unga kvinnliga skribenten.

  Inte heller är det det minsta förvånande att Johan Berggren vill diktera villkoren för publicering hos det som inte behagar översittarögat uppe hos Ordfront Magasin. Vi känner igen vänsterretoriken. Men att kriminella som avtjänat sitt straff fortfarande ska hängas ut för att det som det sägs att de gjort är »inga hemligheter« känns – även med Ordfront Magasins historierevisionistiska slagsida – lite väl totalitärt.

  Eftersom Johan Berggren tydligen snyltar på grannredaktionen Galagos exemplar av Rocky Magasin – men ändå på något vis tänker »avstå Martin Kellermans alster med avsmak« – så är detta som nu skett en ren win-win-situation. Johan slipper läsa sånt som stör den oklanderliga socialistiska verklighetsuppfattningen och vi slipper ha med en förvirrad vänsterideolog att göra.

  /Tony Ernst, chefredaktör Rocky Magasin

  SvaraRadera
 2. Tonytone - rapp, rättrådig och underhållande - tellin' it like it is.

  *Supergilla*

  d_^_^_b

  SvaraRadera
 3. like Tony Ernsts svar very much.

  SvaraRadera
 4. Tomma tunnor skramlar mest, Ernst. Fartfyllt hopsvängd men i sak helt meningslös replik.

  SvaraRadera