Nya OLM

måndag 15 mars 2010

Svar till Redaktör Ernst.

Detta är ett svar på kommentaren till inlägget om Rocky nedan.

Hej Tony Ernst!

Se där försvar genom motattack.
Eftersom du redan vet att Ordfront bär ideologisk pestsmitta så är det väl inte konstigt att du skriar som en arg åsna när dessutom din egen tidning får kritik från detta hemska håll. Ingen slump kanske dock att detta skriande också ganska effektivt döljer att du inte har något särskilt bra – om något – svar på den sakkritik jag framförde.
Genom att berätta vilken nedrig ideologisk etc svinpäls jag är, så tycker du att du slipper svara på varför du känt det vara nödvändigt att låta psykopaten Scheike få medieplats - för N:e gången i ordningen bre ut sig om sina hittepå-terapier som syftar till att snärja nya offer.
Det tycker inte jag. Men du visar att du är en chefredaktör värdig newsmill-erans slugger-debatterande! Nästa steg, Ernst, enligt denna formel, är att kalla mig nazist och hota mig med stryk. Fast på ditt eget underhållande sätt, förstås.
Du kommer vinna skrattarna. Du kommer få dunkar i ryggen. Du kommer fortfarande inte ha svarat på kritiken eller tagit det ansvar du har.
Det handlar inte om "socialistisk vänsteruppfattning" att tycka att man inte ska skönmåla sektledare, det handlar om allmän publicistisk hederlighet, som omfattar alla tidningar värda namnet från Svenska Dagbladet och Café till Arbetaren och Flamman. Det vet du också. Och sen spelar det ingen roll hur mycket du hatar mig eller om det stått en dum artikel i Ordfront magasin också. Eller hur?

Men du kanske vill verka i en annan skola - det låter nästan så. En där man svarar på kritik genom motkritik, om vadsomhelst, och ju mer irrelevant, desto grövre ska den vara.
En undermålig publistisk inställning.
Som det är synd att du har – ja, det vrålskrattar du förstås hånfullt åt och rå-skiter i att en kommunistfascistjävel som jag tycker – för jag tycker att Rocky magasin haft en bra ton och ämnesval i icke-seriematerialet med flera mycket kompetenta skribenter. Vore synd om det var på väg utför i nån slags skandalsökeri.
Vet inte varför du, som ändå lär veta en hel del om hur det går till i media, pallar med att påstå att kritik av en produkt är samma sak som att ”diktera villkoren” för den? (Måste bli jobbigt för era egna recensenter om du faktiskt tror detta.)

Det är bra att du försvarar din skribent, det är ditt jobb. Men jag är ganska säker på att både du och hon är ganska medvetna om att denna gången klafsade ni rätt rejält i klaveret – det händer den bästa, till och med Ordfront magasin vettu! – och då är det bättre, i det långa loppet, att krypa till korset, även om det kan kännas jobbigt i stunden. Take it from me: been there, done that. (Ska passa på att be henne om ursäkt för att jag kallade henne hjon. Det var onödigt, i affekt. Förlåt.)

/Johan Berggren, Ordfront magasin

PS Ta och tagga ner vad gäller de offer som HS har lämnat efter sig. Det är inte ämne för debatt. De är alldeles på riktigt. De uppgifter jag har, har förstås anmälts till polisen, lett till förundersökningar, etc etc. Folk har rest sig och gått vidare. Antagligen fnyser de åt er artikel, läser den inte om de får veta. Bäst så. En hel del om den skit HS gjort efter hans fängelsevistelse kan man ta reda på med hjälp av research, om man vill. Lyssna t ex på den radiodokumentären som SR gjort. DS

PS En sak till Ernst. Jag vill inte heller hittas död - inte ens med en Ordfront magasin i handen. Men vad sägs om att läsa en publikation innan du sågar den i dess helhet jäms med fotknölarna? Till och med jag - mitt vidriga kryp - hade hederligheten att göra det med din tidning. DS

13 kommentarer:

  1. http://elingrelsson.se/2010/03/15/scheike-gate/

    SvaraRadera
  2. Elin är grym. Min nya idol.

    SvaraRadera
  3. Men vänta?

    Svarade inte Tony på frågorna ganska bra ändå? Var det dessutom inte ni som kom med påhoppen och kränkningarna av deras reporter och tidning - för att ni sedan skall bemöta hans svar med ett sånt här lågt och barnsligt svar.

    DETTA tycker jag är barnsligare än en serietidning.

    Pinsamt

    SvaraRadera
  4. Fan, jag som hade funderat på att börja prenumerera på Ordfront när nordiska Le Monde tappat stinget. Det går ju inte nu efter att redaktör Berggren visat upp sina surunkna härskartekniker.

    SvaraRadera
  5. Herr Morris: Jag håller med i din ton, men serietidningar behöver inte vara barnsliga. Läs Rocky och fröjdas. Eller läs mina serier och förundras.

    SvaraRadera
  6. http://www.sr.se/sida/laddaner.aspx?programid=2519&sida=2
    Hör de unga sexövergreppsutsatta tjejernas berättelser och kom sen och säg att Johan B:s irritation och försvar inte är berättigad. Fatta att Hans Scheike är en sjuk manipularör som förstört flera människors liv. Han säger faktiskt i slutet av programmet att han är glad av att vara i rampljuset. Så bra jobbat, Elin! Och Tony! Om du inte vore så lik Hans hade du inte försvarat din kvinna Elin, utan erkänt att du borde ha beställt en intervju med någon av offren som borde få chans att höras mer än en galning.
    /Ida

    SvaraRadera
  7. Rockys kommande intervjuer med Hagamannen: "Bus i busken". Med Helge Fossmo: "Heliga händer". Med Anders Eklund "Ratt-raggar'n". Eller!??!
    Cyniskt skit är cyniskt skit, snacka sen hur mycket ni vill.

    SvaraRadera
  8. Ida: Tack för länken. Skitbra dokumentär. Fy vilka obehagliga människor.

    SvaraRadera
  9. Ida: Tack för radio-länken. Jag förfasades över kvinnornas äckliga "jag-minns-inte-det-där"-stil med sina hånfulla små skratt och Scheike är sannerligen vidrig.

    Tycker fortfarande (eller kanske ännu mer nu) att intervjun i Rocky var bra och viktig.
    Utan den hade jag inte fått så här mycket insikt i denna sjuka världs mörka sidor.
    Det var en bra och sann intervju och Elins avsmak lös starkt igenom i texten.

    SvaraRadera
  10. Nu blev Johan Berggren ledsen. Det är ömma tår i de präktiga och politiskt korrekta skorna. Mina mothugg var inte passande, jag borde hellre »krypa till korset«. Well, jag måste tyvärr meddela att Rocky Magasin aldrig kommer att kröka rygg under några partipiskor. Vi kommer att fortsätta att intervjua intressanta, omdebatterade, tveksamma människor. Och vi kommer att göra det för att underhålla, uppröra, utbilda och i slutändan det allra viktigaste: för att sälja tidningar.

    Kritiken från Berggrens håll gällde framförallt – om jag förstod den lätt förvirrade textmassan korrekt – att en tidning inte får publicera intervjuer med dömda brottslingar?

    Nå, sist jag bläddrade i Ordfront Magasin så medverkade fortfarande den bedrägeridömde lögnaren Jesús Alcalá.

    Eller var det kanske så att intervjun med Hans Scheike var alltför subjektiv och inte gav röst åt alla som på något vis varit inblandade?

    Här kommer man då som av en händelse att tänka på Johannes Wahlströms famösa hitte-på-reportage i Ordfront Magasin om Israels styrning av svenska medier, där det visade sig att till och med pratminusen var fabulerade.

    Se här, en rekommendation i all ödmjukhet från en som arbetat som redaktör sedan 1990-talet: sopa noga rent framför egen dörr innan du pekar på andras lort, och var noggrann, kolla så att kvasten verkligen tar med sig allt, det blir så lätt smuts liggande, hur hårt man än sopar.

    Det är ju också närmast skrattretande att Johan Berggren ber oss att ta reda på saker »med hjälp av research« inför våra reportage. Även utanför den självgoda vänsterkretsen så förekommer det faktiskt noggrann research innan intervjuer görs. Det hade varit klädsamt om Berggren steg ner från hästen han sitter på när han talar med oss vanliga dödliga.

    Det talar inte heller speciellt väl i egen sak att projicera sina egna farhågor och tillkortakommanden på motståndarens medvetande. Johan Berggren använder sig av en sorts omvänt ad hominem-argument för att rättfärdiga sina attacker: »nästa steg är att kalla mig nazist och hota mig med stryk«. Slikt har jag inte hört sedan mina barn var riktigt små: »jag får alltså inte vara uppe hur länge jag vill, jaha, snart får jag väl inget lördagsgodis heller«.

    Jag har faktiskt inte tid med det här: att slösa bort tid och tecken på någon som alldeles uppenbart inte kan läsa innantill. Jag hade dessutom väntat mig större motstånd, skarpare stilistik, högre nivå. Nu blev det skuggboxning istället för sparring. Gott så. Längre fram väntar säkert starkare utmaningar.

    SvaraRadera
  11. Nej, vem har tid med det här. Du får förstås göra din tidning som du vill för mig.
    Meeen låt mig ta det en gång till för nytillkomna. Det jag har emot Rockys "Smaskigt smisk" (faktisk rubrik)-intervju med Scheike är att den ger en skönmålande, stor uppslagen bild av en dömd, icke ångerfull, som dessutom återfallit i brott, grov sexualbrottsling. Om du tycker att det är god journalistik, så tycker du det.
    Sparring? Nej det är inte en strid, Ernst. Det handlar om vissa publicistiska principer, som du visar att du inte ens är i samma kommun som att förstå. Men då får det väl vara så. Utmaningarna blir lättare så på det viset, kanske.

    Att jag överhuvudtaget skrev ett blogginlägg om detta är att jag haft respekt för tidningen Rocky - hade Aktuell Rapport publicerat artikeln hade det varit mer logiskt - plus att jag har personliga erfarenheter - träffat folk som utsatts för Scheikesekten. Något du valt att riktigt raljera över, fattar inte varför. Kanske varken du eller Grelsson förstår att folk verkligen har blivit det. Som "Ruben" skriver i kommentar här bredvid, vad blir nästa Rocky-intervu, "Bus i busken" med Hagamannen?

    Din "tillbakakritik". Ja jösses. TIll att börja fungerar det inte så, på den här sidan sandlådekanten. Kom ihåg var du läste det först. Att säga "men du då" när man dabbat sig.
    Sist du läste Ordfront skrev Jesus Alcala - bra då vet vi, du har inte läst tidningen på minst 6 år, och inte så länge jag har jobbat här. Ändå vet du alla dessa saker om Ordfront? Kanske visar hur du bedömer och researchar saker?
    Hade du researchat lite till hade du också hittat hur jag tog avstånd från J Wahlströms artikel. D v s inget smuts liggande, Tony. (Det hade andra kritiker, skarpare än du, hittat för länge sedan isåfall.)
    Apropå research - redan i inledningen av Scheikeartikeln skriver Grelsson att hon inte vet så mycket om... Citatteknik: i sin blogg sedan har hon skrivit en hel del om mina andra blogginlägg här - varsågod ... meeen felciterade. Spela roll, ni är ju balla och arga.
    Nä men ni kommer säkert sväva vidare mot nya, djärva höjder. Lycklig resa! Och adjö.
    /Johan Berggren

    SvaraRadera
  12. "och i slutändan det allra viktigaste: för att sälja tidningar."

    Cynisk skitstövel var ordet.

    SvaraRadera
  13. Arbetar det några vuxna mänskor som redaktörer också?

    SvaraRadera