Nya OLM

onsdag 3 mars 2010

Skolbibliotek för alla

Så är äntligen skolbiblioteken på väg att baxas in i skollagen. En välkommen och mycket viktig reform. Ett skollagsförslag som ironiskt nog fått kritik av lagrådet för att det har så luddiga formuleringar att vissa rent av kan uppfattas som om de strider mot grundlagen. Det är naturligtvis inte bra alls, särskilt dåligt är det för skolbiblioteken, som redan, definitonsmässigt har en svajig position. Vad är egentligen ett skolbibliotek? Det tål att tänkas på, blötas och stötas.
Om lagförslaget tas i riksdagen så ska det vara genomfört 2011.
Samtliga skolor omfattas av lagförslaget, såväl friskolor som kommunala. I dag saknar cirka 250 000 elever skolbibliotek, eller en tredjedel av landets skolor. Bedrövligast är det i friskolorna men även kommunala skolor kan ha sparat in på sina skolbilbiotek.
När nu skolbiblioteken skrivs in skollagen blir rektor den som har ansvaret.Sedan blir det Skolinspektionens sak att att se till att skolorna uppfyller kraven, samt att tolka vad ett skolbibliotek är. Men det är helt uppenbart att det inte är några böcker i ett överblivet rum, utan en gemensam och viktig pedagogisk resurs.
Jag utgår från att det också ska finnas utbildade bibliotekarier på plats.
Regeringen räknar med att reformen kommer att kosta cirka 25 miljoner per år. Värt vartenda öre, tror jag.
Marianne Steinsaphir

2 kommentarer:

  1. Konstigt. Detta låter exakt vad jag och några fler skrev om skolbibliotek på 90-talet. Så märkligt... Har inget hänt? Tyvärr står det mesta och stampar på samma ställe, skola är inte bibliotek, utan samma jäkla "pumpa in faktaskola" i en tid då fakta är en tämligen tönjbart begrepp. Achtung Björklund har drivit in svenska skolan i en attidyd och kultur som hörde min skoltid till. Utvecklas inget alls, eller handlar det om att sovra ungarna från vettet..

    SvaraRadera
  2. Tillägger att rektor redan hade ansvaret för skolbiblioteken sedan förra läroplanen. Men då hade socialdemokratiska regeringen redan lagt ned länsskollnämnderna (som jag kunde jobba nära med på den tiden). dvs. inget har egentligen hänt!!! Uno igen

    SvaraRadera