Nya OLM

onsdag 31 mars 2010

Kulturskola för "motiverade"

Madeleine Sjöstedt (FP) Stockholms kulturborgarråd har ur solidarisk medborgarsynpunkt inte varit framgångsrik. Hon gör inga allvarliga försök att linda in budskapet, eller är det aningslöshet? När det gäller Kulturskolan, till exempel, är hon tydlig med sin inställning: "Vi tror inte att terminsavgifterna är något som hindrar den motiverade att söka sig till Kulturskolan". Skulle det ändå bli kärvt så "finns det möjlighet att få avgiften inkomstprövad, om man har mycket låga inkomster i familjen".
Det är fantastiskt (beklämmande) att läsa Sjöstedts indignerade bloggförsvar för en Kulturskola som höjt avgifterna och därmed uteslutit stora grupper, hennes resonemang för Sverige tillbaka till en tid där mindre bemedlade stod med mössan i hand, och i nåd fick sänkta avgifter för att gå i skola eller delta i andra aktiviteter.
Och hur en politiker 2010 på fullt allvar kan hävda att för den "motiverade" finns inga hinder är direkt egendomligt, det finns väl rätt mycket forskning som visar att både motivation och icke-motivation kan vara ärftligt. Motivation är med andra ord ett klent politiskt beslutsunderlag i detta fall. "Motiverade" ungdomar har säkert inga problem att hitta till Kulturskolan vare sig den har höga eller låga avgifter. Säkert finns det då också föräldrar som har möjlighet att prioritera så att pengarna räcker. Det är för de andra som det är problem.
Marianne Steinsaphir

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar