De som vistas i Sverige i dag utan uppehållstillstånd, och blir allvarligt sjuka, kan inte räkna med att få vård. I alla fall inte om de befinner sig i Blekinge, Dalarna, Jämtland eller i Västmanland. Dessa landsting saknar nämligen helt riktlinjer när det gäller vården av papperslösa. I bland annat Kalmar, Stockholm, Norrbotten och Västerbotten däremot har landstingen valt att ge inte bara akutvård, utan också annan vård, oavsett betalningsförmåga. Så godtycklig är vården för papperslösa i Sverige, visade rapporten Papperslösa och rätten till sjukvård som MR-dagarna presenterade hösten 2010, tål att påminna om också nu.
- Rapporten tydliggjorde hur olika landstingen valt att tolka rådande lagstiftning. Vilka ska hållas ansvariga när människor i Sverige nekas sina mänskliga rättigheter, så som rätten till vård? Är det enbart ett ansvar för staten eller kan man även utkräva ansvar regionalt på landstingsnivå? Det vi ville förmedla var främst att landstingen själva inte hade en enad bild av sina befogenheter i frågan om vård till papperslösa, säger Malin Fryknäs, konsult i mänskliga rättigheter i Göteborg, som skrev rapporten tillsammans med Kerstin Sandberg i höstas.
Problemet är att det finns ett juridiskt vakuum i lagstiftningen när det gäller just papperslösas rätt till vård. 2008 antogs lagen om hälso- och sjukvård för asylsökande i Sverige, men gruppen papperslösa lämnades utanför. De är visserligen garanterade ickesubventionerad akutvård, som det heter, men i praktiken innebär det att de flesta avstår helt från vård eftersom de inte kan betala – eller inte törs söka upp ett sjukhus av rädsla för att personalen kontaktar polisen.
Vilka regler som ska gälla och hur sjukhuspersonal ska bemöta papperslösa är med andra ord högst oklart, och ovärdigt. Enligt konventionen om mänskliga rättigheter ska sjukvård ges till alla som befinner sig i landet. Men så sker inte i dag och det har Sverige fått kritik för, av FN.
I april 2010 gavs Erna Zelmin, generaldirektör för Rättsmedicinalverket, i uppdrag av regeringen att utreda rätten till vård för asylsökande, gömda och papperslösa. Utredningen – tyvärr med det märkliga direktivet att också undersöka att rätten till vård inte leder till konsekvenser för invandringen – ska presenteras i maj 2011. Vi är många som håller tummarna inför den. Rätten till en subventionerad vård ska inte vara beroende av i vilket landsting man vistas i.
Annika Hallman
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar