Nya OLM

måndag 17 januari 2011

Martin Luther King Day

Idag är det Martin Luther King-dagen. Låt oss minnas den gode människorättskämpen och pastorn med en av hans mindre hågkomna citat:
"Reconstruction of society itself is the real issue to be faced". (Det verkliga ämnet vi har att ta itu med är ombyggnad av samhället.)
Detta citat är från 1968 då pastor King lanserade "Poor People's Campaign" (Kampanjen för fattiga.) Dr King hade gjort blivit nationell och internationell kändis som folkledare mot segregationen, för svarta amerikaners rättigheter och upprättelse. Men Kings tänkande var radikalt och hans maktanalys djupgående, och han såg att rasismen "bara" var en del av de sociala orättvisor som höll svarta - och vita - fatiiga i förtryck och misär. När han nu öppet gick ut med sin mer radikala agenda, började etablissemanget dra öronen åt sig ordentligt. Det har senare framkommit att FBI sedan många år (1963) spionerade på Dr King och hans medarbetare, och kartlade honom i detalj. Han ansågs vara ett potentielllt - eller fullt ut - hot mot det amerikanska samhället.
Den 4 april sköts Dr King till döds av en krypskytt. En följd av hans frånfälle var att "Poor People's Campaign" tappade kraft. Det är inte svårt att dra paralleller till Gabrielle Gifford, den demokratiska kongressledamoten som sköts ner 8 januari i år i ett politiskt terrorattentat i Arizona - där sex människor dödades och tretton sårades - och som idag svävar mellan liv och död. Eller mordet på Olof Palme, eller Yitzhak Rabin.
Ur dessa fall kan man se att poltiisk terrorism tyvärr visst kan "löna sig". Även om en rörelse är stark och rättfärdig, kan ett spektakulärt mord tappa den på kraft och mod. Visst vore det fint om det inte vore så, men världen är inte nödvändigtvis fin. Dock kallas sällan något av ovan nämnda dåd för "terrorism", det verkar vara något som blir alltmer reserverat för vänsterextremister och islamister. Den terrorism det talas mest om i Sverige just nu, är den islamistiska. Detta efter den klantige bombmannen i Stockholm City strax före jul, som endast tack och lov lyckades spränga sig själv. Ordet terrorist används dock knappt alls om den ambulerande pistolman som terroriserade befolkningen i Malmö i flera år, med större "framgång". I USA höjs högerns debattröster nu mot att "politisera" attentatet mot Gifford. (Hade Sarah Palin skjutits ner av någon som sträcktittat på Michael Moorefilmer hade de nog knappast ivrat samma återhållsamhet.)
Politik och våld är ständiga följeslagare. Hur kombinationen benämns är en kamp som följer i dess spår. Det är "terrorism" när bilbomber detonerar vid vägkanter i Irak, men är det det inte terrorism när oskyldiga peppras ner med kulspruta från en attackhelikopter. Jovisst. Men det kallas något annat.
Yttrandefrihet är ett sätt att separera det olyckliga äktenskapet Våld och Politik: krav på förändring, obekväma åsikter, påtalande av orättvisor, till och med hätska angrepp, kan stanna på det verbala planet. Det är enkelt att se att där yttrandefriheten är sämre, eller ickeexisterande, utövas också politiskt våld mer och värre än där den är bättre och mer fungerande.
Kanske är jag naiv, men Dr Kings ickevåld är vägen som samtidigt är målet. Och en fri och orädd yttrandekultur är en del av denna ickevåldstaktik. Tyvärr är Kings ord från mitt födelseår, 1968, sanna också idag: Det verkliga ämnet vi har att ta itu med är ombyggnad av samhället. Det bör ske med ickevåld, fritt yttrande, motstånd genom ord.


Johan Berggren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar