Nya OLM

tisdag 11 januari 2011

Ta av stöveln, Ungern!

Ungern är nu ordförandeland i EU, och en av frågorna som man kommer att ta itu med är hur den romska befolkningens situation ska förbättras. Det är som att sätta bocken till trädgårdsmästare, för Ungern är utan tvekan ett av de länder i Europa som har mest fientlig inställning till dom cirka sju procent av befolkningen som är romer. Med det högerextrema partiet Jobbik marscherar landet fram i en riktigt brunsvart röra där mord och vräkningar av romer kontinuerligt sker. Den fascistiska milisen Magyar Garda är öppet antizigansk, antisemitisk och öppet diskriminerande mot homosexuella.
Det är något utomordentligt vidrigt med hur romer behandlas i Europa och Ungern. Och egendomligt nog händer det liksom aldrig något, det är en fråga som inte tycks nå längre än beslutfattarnas skrivbordshöjd. I Sverige kom i höstas betänkandet Romers rätt, men det var ett framtidsperspektiv på 20 år.
Av och till dyker ”frågan” upp, ofta i samband med extraordinära händelser, som när Frankrike i höstas deporterade romer, rev deras enkla bostäder och skickade i väg dom. Här spelade det ingen roll att de var EU-medborgare. Kalla vindar från 1930-talet kylde av Europa. Reaktionerna lät inte vänta på sig, EUs justitiekommissionär Viviane Reading blev upprörd och sa att ” EU inte har något annat val än att vidta rättsliga åtgärder mot Frankrike.”
Trots att franska ministrar hävdat att romerna inte var en särskild utpekad grupp, när illegala läger skulle rivas, visade ett skriftligt dokument på motsatsen.
Men detta är inte någon isolerad, eller ny företeelse när det gäller östeuropeiska romer, vare sig i Frankrike eller på andra håll i Europa, inklusive Danmark och Sverige.
Ordförandelandet Ungern har nu alla möjligheter att visa världen och Europa att EUs lagar gäller alla EU-medborgare.
Sätt ner foten, Ungern! Men ta av stöveln först.
Marianne Steinsaphir

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar