Nya OLM

onsdag 19 januari 2011

Backa om Fria teatern

Efter 40 års framgångsrik teater i förorten Högdalen, och med en scen i innerstan, står nu Fria teatern inför stora nedskärningar, nedläggning. Beslutet klubbades igenom igår, den 18 januari.
”Vi har höga förväntningar, de är inte nyskapande som vi förväntar oss…”, säger Patrik Liljegren, chef för Stockholms kulturförvaltnings strategiska avdelning, 13 januari i radio P4. vars omdöme ligger till grund för beslutet. Och nu står förvaltning och politiker eniga mot ett relativt enigt kulturliv och besökare, vissa anser till och med att Fria teatern är mer nyskapande nu är för 40 år sedan.
Stadens tjänstemän ska verkställa de politiska intentionerna. Beroende på hur kunniga de förtroendevalda är har tjänstemännen mer eller mindre makt. I bästa fall är deras kunskap stor och klok, i sämsta fall okunnig och maktfullkomlig. Hur det förhåller sig i fallet med Fria teatern är oklart.
Fortfarande finns det möjlighet att ändra beslutet. Gör det Madeleine Sjöstedt! kulturborgarråd (FP) i Stockholm. Ju förr desto bättre och definitivt inte så uppseendeväckande sent som när det gällde tillbyggnaden av Stockholms stadsbibliotek.
Stockholm hade i många år hoppande politisk majoritet, som skiftade tämligen kontinuerligt mellan borgerligt och socialdemokratiskt styre.
Nu är det sedan drygt en mandatperiod borgerligt med Madeleine Sjöstedt som sätter dagordningen för Stockholms kulturliv. Hennes kulturpolitiska insatser har kantats av olika fadäser. Många är frågorna som diskuterats och kritiserats; Kulturskolan, kulturbonusar, bibliotek, för att nämna några. Konsekvent och exekutiv är borgarrådet när det gäller idrottsarenor: en ny jättearena är under uppförande.
Ett dyrbart misslyckande blev icke-tillbyggnaden av Stockholms stadsbibliotek. Här drog borgarrådet i nödbromsen, 12 okt 2009, långt efter att det vinnande förslaget presenterats och arkitekten hållit presskonferens. En omfattande kritik från, inte minst arkitekter, hade dock föregått det slutliga haveriet. Men det officiella skälet var pengar, det skulle bli för dyrt. En märkvärdigt sen insikt.
Argumentationen är vacklande; 2008 är beslutsamheten stor när det gäller stadsbiblioteket: ”Stockholm är i stort behov av ett nytt stadsbibliotek. Asplundbiblioteket ska inte förvandlas till en stadsdelsfilial. Idag har stadsbiblioteket ca 3 000 besökare om dagen. Stadens beräkningar visar att det nya biblioteket kommer att få 7 000. En utbyggnad av biblioteket skulle med andra ord mätta väldigt många människors hunger på kunskap. Därför har vi fattat beslutet om att Stockholm behöver ett nytt bibliotek.” (Blogg 30 maj 2008) http://madeleinesjostedt.wordpress.com/2008/05/30/ett-kraftfullt-forsvar-av-det-nya-stadsbiblioteket/#more-252)I SvD i oktober 2008 betonar hon att ”det viktiga är att stockholmarna får ’ett riktigt, riktigt bra stadsbibliotek’”.
Och på bloggen 17/9 2009 kan man läsa: ”Gunnars Apslunds vackra biblioteksbyggnad är ritad och byggd för att vara ett centralbibliotek. Redan idag är biblioteket överbelastat och när station Odenplan byggs, kommer folktillströmningen att öka kraftigt. Om man vill att det ska fortsätta vara ett huvudbibliotek så behövs en kompletterande byggnad.”
Men i samband med att tillbyggnaden dras tillbaka har borgarrådet vänt på en femöring: ”Vi är mitt i ett sjudande arbete med att modernisera biblioteksstrukturen i Stockholm. Här skapas den moderna tidens biblioteksverksamhet. Till detta kommer det att behövas medel. Att koncentrera stora summor pengar till ett enda bibliotek riskerar att motverka dessa ambitioner
(Blogg 12/10 2009)
Men nu är det 2011 och visionerna är åter stora, denna gång ett nytt operabygge:
”Jag är trött på askesen i kulturens visioner. Vi måste våga närma oss även de storskaliga kulturprojekten, inte med de svulstiga orden utan med realism. Själv har jag varit med om att stoppa ett, det nya stadsbiblioteket, just eftersom riskerna för att det skulle dränera det övriga biblioteksväsendet i Stockholm.” (Blogg 17/1 2011)
Säkert behövs det en ny opera, men skulle inte ett sådant bygge ”dränera” övrig kulturverksamhet? Till exempel Fria teatern i Högdalen. Nej, visst ja, den är ju redan på väg att dräneras, utan operabygge, men med arenabygge.
Marianne Steinsaphir

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar