Nya OLM

måndag 15 februari 2010

Utveckla skolbiblioteken

Christer Nylander (FP), vice ordförande i kulturutskottet, oroas med rätta över att "framför allt unga killar läser mindre skönlitteratur", Aftonbladet debatt. Han är också bekymrad över att det finns tydliga sociala skillnader i läsandet. Samlad forskning har otaliga gånger visat att läsning förbättrar såväl skolresultat som den språkliga utvecklingen. Däremot visar ingen forskning, veterligt, att läsaren också blir en bättre människa. Men det vore en bra bonus.
Christer Nylander resonerar klokt och jag stödjer helhjärtat hans uppfattning om läsningens positiva effekter, också för demokratiutvecklingen. Han föreslår en rad åtgärder av vilka idén om en litterär kanon i skolan känns minst viktig och tillsättandet av en bred utredning om bokens och läsningens ställning mest viktig. Han skriver: "...hur man ökar intresset för läsning, hur författarnas situation kan förbättras, hur kvalitetslitteraturen får bättre spridning och hur skönlitteratur får en mer naturlig plats i skolans undervisning". Det är bra! Ganska ofta har Folkpartiet vettiga åsikter om kultur och litteratur. Frågan är bara varför man inte genomför sin politik när man är i regeringsställning? Visserligen är skola, skolbibliotek och folkbibliotek kommunala. Men lite konstigt blir det allt att vice ordförande i kulturutskottet i en regering där partikamraten är utbildningsminister föreslår och debatterar som var man i opposition. Vad hindrar folkpartiet att så här i elfte timmen, dessutom efter en hel Kulturutredning, genomföra förslagen?
Ett bra exempel är förslaget till ny skollag, alla skolor ska ha ett bibliotek. Utbildingsminister Jan Björklund har gissningsvis varit pådrivande. Men det blir ett halvfärdigt förslag om ingenting sägs om vad ett skolbibliotek ska vara. Sätt styrka bakom orden och våga tala om kvalitet och utbildade bibliotekarier, lagstiftning. Ett skolbibliotek är en resurs och läsande barn och unga en ännu större resurs.
Marianne Steinsaphir

1 kommentar:

  1. Verkligen konstigt att skolbibliotek med engagerade skolbibliotekerier och rejäla resurser inte föreslås i första hand!!!
    Det finns en konstig "halka" som vidlåter orden bibliotek och bibliotekarier. Ljuset liksom glider förbi, som om vore biblioteken teflonbehandlade, eller rentav idemässigt osynliga. Jag har hört politiker (oavsett färg) tala sig varma för läsning utan att nämna ordet bibliotek. Jag har lyssnat till utläggningar om kultur som tillväxtfaktor utan att bibliotek ens anats i tankebyggena. Folkpartiet har historiskt sett ändå varit vänner till bibliotek, men inte andra skolbibliotek än dem som drivs av lärarbibliotekarier - inte sälla utslitna lärare som hittat en reträttplats. Jaja, det var nog mer än tjugo år sen jag drog i denna fråga. Då fanns bokpratare, och jag var en av dem! Uno

    SvaraRadera