Nya OLM

torsdag 18 februari 2010

Ta ton: Aaadjööö lilla fisk!

Vi lever i en tid av massdöd. Alltså rent biologiskt, det har funnits nåt halvdussin sådana perioder i livets långa historia. De har haft olika orsaker, som till exempel stora meteornedslag. Vår tids orsak är människan. Arter dör ut i rask takt sedan vi blev många, turborask sedan vi började använda fossila bränslen att boosta vår teknik med. Människopåverkad artdöd kan te sig på flera olika sätt, ofta är den en kombination av olika mänskliga aktiviteter. Miljöpåverkan är kanske den största: människan ändrar (förstör) en biotop så pass mycket att de livsnödvändiga förhållandena för en art försvinner. En annan är jakt. Vi har jagat och jagat och jagat. För mat. Jodå. Men mycket mer. Dels för status: en storjägare är nåt att vara - Buffalo Bill! Kapten Ahab! Hemingway!
Men det som gör jakten så skadlig sedan länge är att bytet går göra till en vara. Elfenbenet är värdefullare än guld. Noshörningshorn inbringar 100 gånger högre pris per viktenhet än Viagra, osv.
Den byte-vara som är hetast sedan länge lever dock - kanske inte så länge till - i haven. I-ländernas fiskeflottor får allt bättre instrument och verktyg, subventioneras kraftigt, samt att vi dessutom köper upp fiskerättigheter från fattiga länder. Överutnyttjande som normalen, regeln ger utrotning ganska snabbt. Facit finns utanför Newfoundland, sedan medeltiden - eller förstås sedan mycket längre - världens torskrikaste vatten, numera torsktomt, utfiskat, slut.

När forskarna slog larm om Newfoundland - vilket de gjorde - vad gjordes då? Försök till kvoter, begränsningar i fångsstorlek, skonsammare fångstverktygslagar, nånting sånt? Nej, man ökade antalet båtar, fiskfabriker etc för att "passa på" - den begynnande knappheten drev nämligen upp priset, så torskfisket hade aldrig varit lönsammare!
Samma onda cirkelresonemang drabbar idag tonfisken. På randen till utrotning på grund av alltför hårt fiske alltför länge, betingar den idag rena ädelstenspriserna - har aldrig varit mer lönsamt att fiska tonfisk! Så säg adjö till världshavens snabbaste firre, den torpedformade, fantastiska kungen av benfiskar! Just för att vi älskar den så mycket måste den utplånas! Snacka om kärleksbudskapet komplett perverterat. Men en sak kan man glädjas åt i historien: fisket är fritt. Aaah ... Frihet!

/Johan Berggren




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar