Nya OLM

söndag 14 februari 2010

Barnkorståget

Så genialt av Orionteatern att spela Brechts Barnkorståget direkt efter Mor Courage. 150 "riktiga" barn framför den svåra texten om "Polen trettionio / ..../ Bland brinnande husruiner barnens föräldrar försvann..." Vad kan det bli annat än starkt. Och en påminnelse om hur teater kan spelas i en tid som, konstigt nog, behöver ständig påminnelse. Mor Courage, hon köpslår och förlorar sina barn och sin själ. Någon gång rycker hon till inför ondskan men annars är det business as usual. Hon är inte något undantag - då eller nu. Och barnen är inte heller några undantag - då eller nu.
För detta förtjänar Orionteatern en riktigt stor kulturbonus från Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP), som ju gillar bonusar. Varför inte dela ut den under Stockholms Kulturnatt för att markera att det inte är kulturskymning.
Marianne Steinsaphir

1 kommentar:

  1. Det är en intressant tanke att dela ut priset på kulturnatten. Vi ska ta med oss den och se om det är möjligt att hinna klart till dess.

    Kulturbonusen beräknas dock på andelen egna intäkter av Orionteaterns och andra teatergruppers hela omsättning, och andelen barn och ungdomar i publiken.

    Kvaliteten i uppsättningarna är inte en del av beräkningsgrunden. Den ligger istället till grund för om man får verksamhetsstöd överhuvud.

    Däremot skulle ett barnkorståg till teatern sannolikt resultera i en stor bonus.

    Erik Jennische
    Kultur- och idrottsroteln i Stockholms stadshus.

    SvaraRadera