Nya OLM

tisdag 23 februari 2010

Slumpmässig kultur

Om man ser till mängden kulturutredningar så toppar denna regering. Välvilligt tolkas det givetvis som riktigt stort kulturintresse. En mera njugg tolkning är att man nu sätter ner foten och avskaffar målet att motverka ”kommersialismens negativa verkningar”, en gång för alla. Utredaren Chris Heister lämnade i tisdags över ännu en utredning till kulturministern. Föranledd av den stora Kulturutredningens så kallade portföljmodell, som i korthet går ut på att regionerna får egna pengar som sedan fördelas utan större inblandning från staten. Denna portföljmodell avskaffade i princip Kulturrådet.
I den nya utredningen, Spela samman (SOU 2010:11), får Kulturrådet upprättelse och utökad roll. Det betyder inte att regionerna får minskad betydelse i kultursverige, tvärtom ska det vara helt genomfört 2015. Skåne, Västra Götaland, Halland, Gotland och Norrbottens län börjar och redan i år föreslår utredningen att dessa län ska inleda en dialog med Kulturrådet. Landstingen ska upprätta regionala kulturplaner, utifrån dessa kulturplaner fattar sedan Kulturrådet beslut om huruvida det ska bli några pengar eller inte. Om ja, fördelas sedan statsbidraget till regional och, i förekommande fall, kommunal kulturverksamhet av landstinget. Känns dessvärre rätt slumpmäsigt, det gäller att bo på rätt plats med rätt politiker.
Utredaren betonar att ”armlängds avstånd” ska hållas, en god kulturpolitisk käpphäst som i princip innebär att politikerna inte ska lägga sig i de konstnärliga besluten, något som, i den nya utredningen, Kulturrådet borgar för.
Samtidigt, från en annan planet, höll jag på att skriva, betonar kulturministern: ”Kulturen tar också allt större plats i regionernas utveckling.” Att ”regionutveckling” går hand i hand med armlängds avstånd är ju inte helt säkert.
En komplikation som tidigare diskuterats är att det kräver rätt stor kunskap inom de enskilda landstingen för att föra fram en mångfacetterad kultur. Detta problem kvarstår – dålig kulturplan inga pengar. Alltså kan kompetensen behöva stärkas i en del regioner.
En ögonbrynshöjare i sammanhanget är att Stockholm inte exkluderas utan kommer att ingå i den samlade regionmodellen. Något som Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) är kritisk till.
Marianne Steinsaphir

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar