Nya OLM

tisdag 23 februari 2010

Inte ok, Ewa Björling

Undrar om handelsminister Ewa Björling vet vad det står på regeringens egen hemsida om mänskliga rättigheter?
Det verkar inte så.
Annars skulle hon väl inte hjälpa det statliga svenska Rymdbolaget att kränga sin flygburna övervakningsteknik till Libyen så att landet lättare kan spåra flyktingar till havs.
I höstas reste Ewa Björling till Libyen med en stor handelsdelegation med svenska företag. En SVT-reporter följde dem i spåren för att se hur vår regering fick ihop det där med handel och mänskliga rättigheter.
Libyen har knappast gjort sig känt för en flyktingvänlig politik – de har till exempel aldrig undertecknat FN:s flyktingkonvention. Så om den svenska regeringen medverkar till försäljningen kränker faktiskt Sverige flyktingars mänskliga rättigheter, påpekar bland annat Amnesty. Rätten att söka asyl finns uttryckt i artikel 14 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och i EU-stadgan om mänskliga rättigheter – något som också står på den svenska regeringens hemsida.
Inte ok alltså, Ewa Björling.
De som missade det utmärkta reportaget av Stina Blomgren på SVT:s Korrespondenterna i början av februari kan se det igen på SVT Play.

Annika Hallman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar