Nya OLM

måndag 8 februari 2010

KD:s politik

Politiken bakom Hägglunds utspel
Kd:s partiledare Göran Hägglund är på bettet. På DN Debatt i helgen (den 7 februari) gör han stor sak av att Miljöpartiets Peter Eriksson inte riktigt kunde förklara fördelarna med en individualiserad föräldraförsäkring i SVT-programmet Agendas partiledardebatt för någon vecka sedan. Det handlar, som vanligt när det gäller kd, om favoritämnet: föräldrar vet bäst själva hur de ska ta hand om sina barn, staten ska inte lägga sig i. Göran Hägglund varnar för den ”kvoteringsoffensiv i svenskt samhällsliv” som väntar om de rödgröna vinner valet.
Hans kulturkamp mot den så kallade radikala elitvänstern fortsätter alltså. Liksom ivern att lyfta fram det han kallar klyftan mellan folk och elit i Sverige: ”hela tiden är det vanliga människor som får sina rättigheter och valmöjligheter åsidosatta och sina egna livsval ifrågasatta”.
Men vilka är alla dessa vanliga människor? Hur många är de? Om Göran Hägglund skulle se sig om i Sverige så skulle han upptäcka att det inte är särskilt många föräldrar som har utnyttjat kd:s så omhuldade vårdnadsbidrag, vilket antagligen är det som åsyftas här. De flesta föräldrar vill ha dagis för sina barn från runt 1,5 års ålder. Så varför denna retorik? Vill Göran Hägglund slopa pappamånaderna? Särbeskattningen? Jämställdhetsbonusen? Det vore intressant att veta.

Annika Hallman


Om du vill läsa mer om vad Kd:s politik och Göran Hägglunds utspel om ”verklighetens folk” egentligen står för kan jag varmt rekommendera Jan-Erik Petterssons artikel ”Rättning höger!” i Ordfront magasin nr 6/2009!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar