Nya OLM

torsdag 15 april 2010

Fakta och fiktion om fri entré

"Kravet på fritt inträde på statliga museer är heller ingen viktig kursändring. Bättre att göra riktade satsningar för att locka nya grupper, än att sponsra medelklassens sköna söndagar på Nationalmuseum."Så skriver Karin Olsson, Expressens nya kulturchef på sin blogg den 8 april, apropå oppositionens kulturpolitiska förslag. Det är svepande okunnigt och heller inte riktigt sant. Sanningen är nog snarare att medelklassen fått breddat sällskap.
Här några basfakta i ämnet fri entré på museer, hämtade från Kulturrådets utvärdering: "Museipersonalen kan också vittna om en breddad publik och många förstagångsbesökare. /.../ Undersökningsresultaten visar att det för en mycket stor andel, hela 58 procent av samtliga besökare,var besöket det första vid det aktuella museet. Helhetsmönstret från de undersökningsresultat som museernas själva refererar till i sina redogörelser indikerar också tydligt att museerna genom frientréreformen nått en ny och breddad publik."
Resultaten visar alltså att fler än medelklassen under en kort och lycklig period kunde spendera både vardagar och "sköna söndagar på Nationalmuseum". Kultur för alla, helt enkelt. Och det är faktiskt en kursändring som nästan liknar en valfråga.
Marianne Steinsaphir

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar