Nya OLM

torsdag 10 juni 2010

Utred Lundins krigsskuld i Sudan

Nu har det sagts igen. Det måste en gång för alla göras en ordentlig utredning om vad det svenska oljeföretaget Lundin Petroleum egentligen gjorde och inte gjorde i Sudan åren runt millennieskiftet när de var verksamma i området.
Den här gången är det den ideella organisationen European Coalition on Oil in Sudan, ECOS, som i en rapport kräver att den svenska regeringen borde tillsätta en oberoende kommission som får utreda händelserna. Rapporten, som presenterades häromdagen, visar att det finns ett direkt samband mellan Lundin Petroleums verksamhet och upptrappningen av kriget i området. Precis det som Kerstin Lundell skriver om i sin bok Affärer i blod och olja, som kom ut på Ordfront tidigare i år, och i sin artikel i Ordfront magasin nr 2/2010 – där hon också ifrågasätter Lundin Petroleums vägran att svara på frågor kring övergreppen och folkfördrivningarna.
Som en följd av kriget i Sudan åren 1997-2003 dog omkring 10 000 människor och uppemot 200 000 tvångsförflyttades. Under åren 2000 till 2006 satt Sveriges nuvarande utrikesminister Carl Bildt i Lundins styrelse. Rapportens slutsats är att: ”Lundin Petroleum kan ha brutit mot internationell rätt genom att ha undvikit att agera, alternativt indirekt stött krigsbrott och brott mot mänskligheten.”
Dags att titta närmare på företaget, liksom på Carl Bildt.

Annika Hallman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar